גיוס CFO לסטארט אפ , גישת ארבעת השלבים.
למנהל כספים חשיבות רבה להצלחת החברה בכלל, ולסטארטאפ בפרט. סמנכ"ל כספים מיומן יבנה תשתיות הכרחיות שיתמכו בצמיחת החברה ויסייע באסטרטגיית גיוס ובבניית מערך דיווח להנהלה ולמשקיעים, בניהול ה-KPI ההכרחיים להנהלה על מנת לקבל החלטות.
ע"פ startup-gowhere כ-37% מהסטארטאפים נכשלים מכיוון שלא ניהלו נכון את תזרים המזומנים שלהם, בנוסף כ-19% נכשלו בבניית תמחור נכון ללקוחות. אלו נושאים שמנהל כספים טוב יסייע לחברה בהצלחה, ויגדיל את הסיכוי להצלחה.
שלב 1 – Pre-Seed
שלב ראשון בחיי הסטארטאפ, הינו גיוס Pre-seed זהו השלב שבו מגייסים השקעה קטנה של כמה מאות אלפי דולרים ממשפחה וחברים או מ-Angels המייסדים מקימים חברה וחותמים על הסכם מייסדים. בשלב זה עדיין אין הכנסות לחברה, ואין עובדים למעט ה-Founder-ים שמועסקים בשכר מופחת.
בשלב זה יש צורך במנהל חשבונות חיצוני לחברה בחלקיות משרה, שכן נפח העבודה לא מצדיק גיוס מנהל חשבונות פנימי. כן יש צורך בפתיחת תיקים למס הכנסה, מע"מ (לצורך הכרה במע"מ תשומות) וביטוח לאומי (החברה מעסיקה עובדים ולכן יש צורך ברישום). את הרישום יכול לבצע רואה חשבון חיצוני או המייצג.
לגבי CFO הצורך יכול להשתנות בין חברה לחברה, אולם מניסיון של 20 שנה כ-CFO בחברות היי-טק, הצורך הינו מועט לרוב בין 0-10 שעות בחודש, בהן יש צורך בסיוע למנכ"ל מבחינה פיננסית, הכנת דיווחים ומענה לבעיות שוטפות.
שלב 2 – Seed
ה-CFO בשלב זה לרוב יסייע בבניית תשתית דיווח, יעסוק בתזרים, יבנה תקציב לפעילות, וימדוד את ה-KPI של החברה.
שלב 3 – Round A
זהו שלב הצמיחה וכניסה לשווקים חדשים. בשלב זה החברה מעסיקה כבר עובדים ויש מכירות של מיליוני דולרים.
בשלב זה העבודה הכספית רבה יותר, מבחינת הנהלת חשבונות יש חברות שיגייסו הנהלת חשבונות פנימית, יש חברות שימשיכו להעזר בהנהלת חשבונות חיצונית.
מבחינת CFO הביקוש לשרותים שלו גדל, גם כאן יש חברות שיגייסו CFO פנימי ויש חברות שיעסיקו CFO חיצוני. בשלב זה חשיבות רבה ל-CFO מבחינת תכנון מס, עזרה בגיוס ובקשרי משקיעים. כן ל-CFO תהייה מעורבות בניהול מו"מ עם ספקים, ואף יתן מענה לבעיות משפטיות פשוטות (חוזים, דיני עבודה) כך ש-CFO טוב יצטרך מגוון Skills שיעזרו לו בתפקיד
להעסקת CFO פנימי יש יתרונות של זמינות, והכרת החברה לעומק, מאידך עלות העסקתו גבוהה מאוד, לעומת CFO חיצוני עלותו גמישה יותר לפי צורך של החברה, לרוב ניתן להגיע למודל העסקה של ריטיינר כך שההוצאה הופכת מהוצאה משתנה להוצאה קבועה.
שלב 4 – Round B
זהו שלב בו שמחלקת כספים הינה פנימית המשרתת את החברה פנימית וחיצונית, ישנן חברות שיגייסו חשב /FP&A בשלב זה וישנן חברות שיעסיקו באופן חיצוניכ