מענק אופציות לעובדים
הענקת אופציות לעובדים הינו כלי אפקטיבי לתגמול עובדים, שבשנים האחרונות חזר לככב כאמצעי המועדף על עובדים, (לאחר שנים בהם האופציות ירדו מגדולתן ועובדים אף העדיפו תגמול בשכר על פני אופציות).
ויש לכך לפי הערכות 5 מיליארד סיבות טובות, בדולרים כמובן. ההערכה הינה כי אלפי עובדים ישראלים מימשו אופציות בסכום של כ-5 מיליארד דולר בשנתיים האחרונות. ביניהם עובדי WIX, InMode, Jfrog ועוד.
בהענקת אופציות יתרונות רבים לחברה ולעובד:
סטארטאפים רבים שואלים את עצמם מה המועד הנכון לבחירת מסלול עם נאמן לתוכנית האופציות. לשאלה זאת יש משמעויות כספיות, ויש נטייה לדחות את ההחלטה על הוצאה זאת, שכן בשיקול האם לשלם לנאמן או לשלם עבור POC או עבור עיצוב מוצר, התשובה ברורה. להחלטה זאת יש השלכות מיסויות שכן בבחירת מסלול ללא נאמן רשויות המס ימסו לרוב את הרווח כהכנסת עבודה ויחול מס פירותי של כ-50%, בעוד מסלול עם נאמן ימוסה לרוב תחת פרק ה’ כרווח הוני של 25%.
במידה והוענק לעובד אופציות במסלול ללא נאמן, ולאחר תקופה התוכנית קיבלה את אישור מס הכנסה למסלול ההוני, מס הכנסה יתייחס לחבות במס באמצעות חישוב מס לינארי שיחושב לפי ממוצע מס בין ההענקה לאישור ולמימוש האופציות.
בדוגמא לעיל ניתן לראות כי בחישוב הרווח שנצמח לאורך 3 שנים, ניתן לבצע חישוב לינארי של המס, כך שאם הרווח ממימוש האופציות הינו 120K דולר, אזי 40 אלף דולר ימוסו לפי המס השולי לצורך הדוגמא נניח 50% מס, בעוד 80 אלף דולר המהווים 66.6% ממ-120 אלף דולר רווח יחוייבו במס רווח הון של 25%.
מועד חבות במס במסלול ללא נאמן מתחלק לשני מצבים המפורטים בסעיף 102 (ג’) לפקודה:
לנו באקאונטיקס- AccountX ניסיון של למעלה מ-20 שנה בניהול כספים (CFO Services) עבור סטארטפים, חברות הייטק וחברות SaaS, כולל קבלת מענקי פיתוח וצמיחה מהמדינה ועזרה בגיוס הון, מעוניינ/ת לשמוע עוד? קבע/י פגישה לייעוץ.