fbpx
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

Last Updated on אוקטובר 8, 2023 by Zohar

היבטי מיסוי של מסחר אלקטרוני – ECOMMERCE

היבטי מיסוי של סוחרים ומסחר E-commerce

ישראלים רבים פועלים בזירת ה-E-commerce  כולל סוחרים ב-Amazon, ebay ו- shopify וכן אתרים נוספים בה הם מנהלים חנות או מוכרים ישירות ללקוחות בארץ ובחו”ל כולל Dropshipping ללקוחות. במאמר זה נעסוק בהיבטי המס והמע”מ של סוחרים אלו בהתאם לדין הישראלי.

מתי נדווח על הכנסות E-commerce שמופקת בחו”ל?

לא בכל המקרים בהם תושב ישראל מפיק הכנסה ממכירת מוצרים באתרי מסחר ללקוח מחוץ לארץ, יש לדווח על ההכנסה. יש הבדל בין המקרים הבאים:

  1. מכירה אישית– מסחר של מוצרים עם מלאי מוגבל וקטן כאשר המטרה היא למכור את המוצרים ולחדול במסחר. כלומר, מכירה של רכוש אישי כגון מכונית משומשת, צעצועים ישנים או כרטיסים להופעה. בסיטואציות האלו, אין צורך לדווח על ההכנסה מכיוון שההכנסות אינן קבועות ואינן מגיעות לכדי עסק.
  2. מכירה עסקית– מסחר של מוצרים באופן שגרתי וקבוע במטרה להפוך את המסחר לעיסוק. כגון, מכירה של צמידים בהכנת יד ב-ebay או כל מוצר אחר שקיים באתרים אלו שמיוצר ונמכר ומגיע לכדי הגדרת עסק (לא נעסוק במאמר זה בהגדרת עסק, אולם זאת הגדרה קריטית לעניין החבות במס, ונקבעו בה מספר מבחנים כדוגמת תדירות המכירה, בקיאות, היקף השקעה ומימון). במאמר נתמקד בקבוצת מסחר זו שכן החוק בישראל קובע שבמקרים אלו, כתושבי ישראל, יש חובת דיווח ותשלום מס בישראל, גם אם מקור ההכנסה בחו”ל. שימו לב שכיום רשות המיסים מודעת לפעילות אשר קיימת במסחר אלקטרוני וברשותה הכלים לעקוב אחרי פעילות מסחר אלקטרוני גם אם ההכנסה קטנה.
 

מוסד קבע – תנאי לחיוב מס 

מוסד קבע הוא מקום שבו מתנהלת פעילות עסקית העומדת ב-3 תנאים עיקריים בהתאם לאמנות המס של ישראל:

  1.  קיום מקום פיזי – כגון מחסן או חנות
  2.  קביעות במקום העסק לזמן ממושך (כ-6 חודשים)
  3. ניהול העסק במוסד באופן קבוע. 

שימו לב שעל 3 התנאים  להתקיים יחדיו בכדי שייחשב מוסד קבע, לכן חדר המכיל בתוכו ציוד אישי אינו מוסד קבע, אך במידה ונכניס לשם ציוד עסקי כגון קופה הוא יהפוך למוסד קבע ויחוייב במס.

לכן תושב ישראל אשר מוכר לתושב זר(לדוגמא באירופה או ארה”ב), ואינו מחזיק במוסד קבע במדינת הקונה (אירופה או ארה”ב), אזי אינו חייב במס במדינת הקונה, אלא יחוייב במס בישראל על כל פעילותו הגלובלית. יש לשים לב שגם במקרים שאינו חייב במס, לעיתים יש חובות דיווח (לדוגצא בארה”ב הגשת דוח F1120)

 

חיוב במע”מ במסחר אלקטרוני

בפעילות מסחר אלקטרוני עולות שאלות לגבי חיוב במע”מ של הקונה , האם צריך להוסיף 17% מע”מ, ומה קורה עם המע”מ המקומי באירופה או במס מכירה בארה”ב האם יש חובת דיווח או לא? ננסה להסביר נושא סבוך זה: 

  1. אירופה   מומלץ לקרוא את המאמר שלי בנושא שינוי בחקיקת מע”מ אירופאי מה- 7/2021. מטרת השינוי הינה לפשט את הכללים עבור חברות מסחר אלקטרוני, ולהחיל כללים אחידים. בין היתר נקבע ביטול הפטור ממע”מ על יבוא שערכו עד 22 יורו, וחיוב במע”מ לפי השיעור במדינת הקונה. כן נקבע סף רישום למע”מ בסך של 10,000 יורו שבמידה והסוחר מכר מעל סכום זה במדינה מסויימת, אזי הינו חייב ברישום במדינה, כאשר התשלום יבוצע באתר ייעודי שהוקם לצורך כך אתר –  IOSS
  2. ישראל – במקרה של מכירה לתושב ישראל אזי יש להבחין אם הנכס הוא מעל 75 דולר אזי יש חיוב במע”מ (שיגבה באמצעות משחרר הטובין), וטובין שמתחת ל-75 דולר יהיו פטורים ממע”מ. משלוח מעל 75 דולר ומתחת ל-500 דולר יהיה חייב במע”מ אך פטור ממכס.
  3. ארה”ב – בארה”ב לא קיים מע”מ -VAT, אלא חבות של מס מכירה Sales Tax. החבות תלויה במדינת הקונה (State) כאשר במרבית המדינות, יחול חבות במס מכירה, ללא קשר למיקומו הגיאוגרפי של המוכר. כן סוחר שקיימת לגביו חובת גבייה (Nexus) של מס מכירה, יצטרך להירשם באותה מדינה.

  במידה והסוחר פותח חברה לצורך קבלת כספי סליקה כדוגמת Stripe  יצטרכו לדווח גם בסוף שנה Annual Return

 

הערות 

  1.  סוחר ישראלי המשלם לתושב חוץ  – ע”פ סעיף 170 לפקודת מס הכנסה חלה חובת ניכוי מס במקור. במידה ועוברים את הסכום הקבוע יש לבקש פטור או לנכות מהתשלום את המס (מה שיגרור התנגדות מצד הספק)
  2. על הסוחרים לנהל הנהלת חשבונות מסודרת ולדווח על הפעילות לרשויות כיום יש פתרונות הנהח”ש מתקדמים הכוללים חשבוניות וקבלות אוטמטיות ללקוחות, ניהול מלאי ממוחשב (אף כתוסף למערכת צמסחר כדוגמת WooCommerce)

 

לנו באקאונטיקס- AccountX ניסיון של למעלה מ-20 שנה בניהול כספים (CFO Services) עבור סטארטפים, חברות הייטק וחברות SaaS, כולל קבלת מענקי פיתוח וצמיחה מהמדינה ועזרה בגיוס הון, מעוניינ/ת לשמוע עוד? קבע/י פגישה לייעוץ. 

LinkedIn
Facebook
Email
LinkedIn
Facebook
Email
דילוג לתוכן