
מחירי העברה חוזר מס הכנסה 3/2008
מהם מחירי העברה (Transfer Pricing)?
מחירי העברה הם המחירים שמיוחסים לעסקאות המתבצעות בין צדדים קשורים – כלומר, בין חברות שיש ביניהן קשרים מיוחדים כמו חברה אם ובת, חברות בבעלות משותפת ועוד.
בדרך כלל נושא זה מתעורר בהקשר של עסקאות הנעשות בין חברות הנכללות בתאגיד רב לאומי.
הכוונה היא, באופן כללי, לפעילות כלכלית המתקיימת בין חברות בבעלות משותפת או חברות הקשורות
בדרך אחרת, כאשר המחיר שנקבע בפעילות זו לא נקבע בהכרח באופן שהיה נקבע בין צדדים לא קשורים
למה זה חשוב?
הנושא עולה לרוב כשמדובר בעסקאות בין חברות באותה קבוצת תאגיד רב-לאומי.
בעסקאות כאלו, המחיר לא תמיד משקף את המחיר שהיה נקבע בין צדדים בלתי תלויים, אלא מושפע לעיתים משיקולים כמו הקטנת נטל המס של הקבוצה כולה. לדוגמא, השיקול בדבר נטל המס שיוטל על כלל הקבוצה עלול להביא לקביעת מחירים השונים מהמחירים
אשר היו נקבעים אילו נערכו העסקאות בין צדדים בלתי קשורים העוסקים בעסקאות דומות ובתנאים דומים בשוק החופשי.
כך, שיעורי מס שונים במדינות שונות ומערכות מס שונות באותן מדינות בהן פועלים הצדדים הקשורים מהווים תמריץ להסטת רווחים בין חברות שונות בקבוצה.
דוגמה להמחשה
אם חברה אחת בקבוצה פועלת במדינה עם שיעור מס גבוה, ואחרת במדינה עם שיעור מס נמוך – ייתכן שתיקבע עסקה ביניהן במחיר שונה ממחיר השוק. כך ניתן “להזיז” רווחים לחברה במדינה עם מס נמוך יותר ולהפחית את סך המס שהקבוצה תשלם.
מה קובע החוק בישראל?
במסגרת תיקון 132 לפקודת מס הכנסה, נוסף סעיף 85א לפקודה המסדיר את נושא מחירי העברה בעסקאות בינלאומיות. בהתאם לכך, בשנת 2006 הותקנו תקנות המפרטות את האופן שבו יש לקבוע את מחירי העברה.
מטרת החקיקה
המטרה של סעיף 85א והתקנות היא לוודא שהמחירים בעסקאות בין צדדים קשורים ייקבעו על פי שווי הוגן, כלומר – כאילו העסקאות היו מתבצעות בין צדדים בלתי תלויים בתנאי שוק רגילים. כך שהשפעת היחסים המיוחדים על הרווח תנוטרל